Hyppää sisältöön

Jari Kuusisto, työhyvinvointikoordinaattori

Jari on koulutukseltaan vapaa-ajan ohjaaja ja fysioterapeutti. Hän on työskennellyt kuntotestauksen, terveysliikunnan ja ennaltaehkäisevän fysioterapian sekä hyvinvointiteknologian parissa.

Alun perin Jari aloitti Etelä-Savon pelastuslaitoksella työkykyneuvojana vajaat kuusi vuotta sitten. Sitä ennen hän oli työskennellyt yrittäjänä fysioterapeuttina ja ollut mukana hyvinvointiteknologian myynti- ja kehitystyössä.

Eloisan käynnistymisen jälkeen Jarin nimike muuttui työhyvinvointikoordinaattoriksi. Hän pääsee käyttämään työssään kaikkea sitä tietotaitoa, mitä on ehtinyt kertyä vuosien saatossa.

”Pidän siitä, että voin työskennellä itsenäisesti ja itseohjautuvasti”, Jari kertoo.

Jarin tehtäviin kuuluu FireFit-testien organisointi Etelä-Savon pelastuslaitoksen alueella. Hän toimii myös työterveyden yhteyshenkilönä pelastus- ja turvallisuuspalveluissa sekä ensihoidossa.

Lisäksi Jari vastaa kaikkien Etelä-Savon paloasemien liikuntavälineistön ja kuntosalilaitteiden hankinnasta ja ylläpidosta. Työsarkaa riittää, sillä Etelä-Savossa on 30 paloasemaa.

Uutena tehtävänään Jari toimii Aino HealthManager -sovelluksen pääkäyttäjänä Eloisassa. Kyseessä on työkykyjohtamisen väline, jolla esihenkilö voi esimerkiksi seurata työntekijöidensä poissaoloja hälytysten avulla. Työkalu auttaa Eloisan esihenkilöitä tukemaan työntekijöiden työssä jaksamista.

Jari on mukana myös valtakunnallisessa FirstFit-hankkeessa, jossa rakennetaan ensihoitajille soveltuvaa toimintakyvyn mittaus- ja kehittämismenetelmää.

Jari Kuusisto nojaa miehistönkuljetusyksikköä ja hymyilee,

Vinoilu kertoo välittämisestä

Viime vuosina Etelä-Savon pelastuslaitoksella tapahtuneet muutokset ovat vaikuttaneet vahvasti pelastajien työtyytyväisyyteen ja työssä jaksamiseen. Kaksivuorojärjestelmästä luopuminen paransi työn mielekkyyttä huomattavasti. Myös kokonaispalkkaus paransi työssä viihtymistä.

Työyhteisössä on Jarin mukaan hyvä henki ja tekemisen meininki. Tunnelma on rauhallisen tyytyväinen, eikä Eloisan mahdollisten taloushuolien ole ainakaan toistaiseksi annettu vaikuttaa ilmapiiriin.

Onhan tämä pelastusala täysin omanlaisensa maailma, joka poikkeaa aiemmista työyhteisöistä, joissa olen ollut. Yhteisö on hyvin tiivis ja hurtti huumori kukkii. Työkaverille vinoilukin on tapa välittää”, Jari kertoo.

Pelastusalan ulkopuolelta tulevalle vie aikaa, että yhteisön sisäisiin kuvioihin pääsee mukaan. Pelastajat ovat keskenään hyvin samanlaisia. Työ vaatii tiettyä luonteenlaatua, fyysisiä ominaisuuksia ja jatkuvassa valmiustilassa oloa, mikä luo pelastajien välille yhteenkuuluvuutta.