

Turvallisuustilanne kiristyy, Eurooppa varautuu
Euroopan komissio on tänään 26.3. julkaissut varautumisunionistrategian, jonka myötä varautuminen ja turvallisuus ulotetaan poikkileikkaavana teemana kaikille unionin politiikka-aloille. Varautumisunionin perustaminen on Suomen aloite ja nojaa paljolti suomalaiseen kokonaisturvallisuusajatteluun.

Mitä olemme oppineet väestönsuojelusta Ukrainassa?
Kuten erittäin valitettavat havainnot Ukrainasta osoittavat, siviiliväestö ja selviytymisen kannalta keskeiset yhteiskunnan toiminnot ovat edelleen sodankäynnin kohteita. Pelastusopisto toteutti sisäministeriön toimeksiannosta Ukrainan opit: Ukrainan sodan vaikutukset siviiliyhteiskuntaan sekä väestön suojaaminen sodan aikana -hankkeen, jonka raportti julkaistiin juuri.

Pelastussuunnitelmaa koskeva ohje lausunnoille
Sisäministeriö on lähettänyt lausunnoille luonnoksen pelastussuunnitelmaa koskevasta yleisohjeesta. Ohjeen tarkoitus on tukea pelastussuunnitelmavelvollisia, lisätä omatoimisen varautumisen osaamista ja selkiyttää säädösten vaatimuksia. Lausuntokierros päättyy 23.4.2025.

Uusi raportti esittää väestönsuojeluun parannuksia Ukrainan kokemusten perusteella
Pelastusopisto on kartoittanut sisäministeriön toimeksiannosta Ukrainan väestönsuojelun toimintaa sodan aikana. Raportti esittää kehittämissuosituksia siitä, miten Ukrainan kokemuksia tulisi hyödyntää suomalaisen väestönsuojelun kehittämisessä.
- Ylistaron paloaseman vappurieha Seinäjoki
- Ylihärmän paloaseman vappurieha Kauhava
- Lapuan paloaseman vappurieha Lapua
- Palomuseo avoinna Neulamäen asemalla
- Aluevaltuutettujen webinaari pelastustoimesta
- Palokuntanuorten SM-tietokilpailu ja Veikon Malja, Jyväskylä
- Palosuojelurahaston innovaatioseminaari Helsinki
- Pelastustoimen tutkimus- ja kehittämispäivät, Pelastusopisto, Kuopio Kuopio
- Sopimuspalokuntaviikko sekä vuoden palokuntanuori -tunnustus
- Pelastustoimen ajankohtaispäivät syyskuussa, Mikkeli Mikkeli