Takaisin

Väestönsuojelu Kymenlaaksossa

Julkaisuajankohta 8.3.2022 15.07

Väestönsuojista ja väestönsuojelusta on viime aikoina tullut pelastuslaitokselle ymmärrettävästi paljon kyselyitä. Kymenlaakson pelastuslaitos on yhdessä kuntatoimijoiden ja muiden viranomaisten kanssa varautunut väestön suojelemiseen.

Väestönsuojat

Kymenlaakson alueella on ns. yleisiä, kaupungin hallinnoimia, väestönsuojia sekä yksityisiä väestönsuojia. Yksityiset väestönsuojat koostuvat esimerkiksi taloyhtiöiden ja työpaikkojen väestönsuojista. Yleiset väestönsuojat sijoittuvat väestökeskittymien alueille ja niiden sijainnit ovat nähtävissä nettisivuiltamme (https://pelastustoimi.fi/kymenlaakso/palvelut/varautuminen) sivun alaosasta.

Tarvetta väestönsuojien käyttöönotolle ei tällä hetkellä ole ja Suomeen ei tällä hetkellä kohdistu uhkaa. Tästä huolimatta, rakennuksen omistajan tulee huolehtia väestönsuojan ja sen laitteiden normaalista kunnossapidosta. Normaalioloissa väestönsuojaa voidaan käyttää esimerkiksi irtaimistovarastona tai sosiaalitilana. Mikäli väestönsuojia tarvitsisi ottaa käyttöön, annetaan siitä viranomaismääräys. Tämän jälkeen väestönsuojan tulee olla otettavissa käyttöön viimeistään 72 tunnin kuluttua.

Väestöhälyttimet


Kymenlaakson alueella on taajamiin sijoitettu väestöhälyttimiä, joilla tarvittaessa varoitetaan ulkona liikkuvaa väestöä. Väestöhälyttimien kuuluvuusalueet on nähtävissä nettisivuiltamme (https://pelastustoimi.fi/kymenlaakso/palvelut/varautuminen). Hälyttimiä testataan joka kuukauden ensimmäisenä arkimaanantaina kello 12. Kymenlaakson pelastuslaitoksella on kiinteiden hälyttimien lisäksi käytössään myös liikuteltavia väestöhälyttimiä, joita voidaan käyttää halutulla alueella. On hyvä muistaa, että väestöhälyttimet ovat vain yksi keino kansalaisten tavoittamiseen. Viranomaiset voivat tavoittaa ihmiset myös radion, television, teksti-tv:n ja 112 Suomi -sovelluksen avulla.
 

Kotivara

 

Kotitalouksissa voidaan varautua myös muihinkin yhteiskunnan häiriötilanteisiin, kuten esimerkiksi sähkökatkoon, niin sanotulla kotivaralla. Kotivara on viranomaisten ja järjestöjen laatima varautumissuositus kotitalouksille, jossa kotiin varataan mm. päivittäisiä elintarvikkeita koko perheen tarpeisiin useaksi päiväksi. Kotitalouksien varautumisen merkitys on suuri apu yhteiskunnalle ja ennen kaikkea ihmiselle itselleen.

 

Lisätietoa mm. väestönsuojelusta ja väestönsuojista: https://pelastustoimi.fi/pelastustoimi/varautuminen/vaestonsuojelu 

Lisätietoa kotivarasta:
https://pelastustoimi.fi/koti-ja-arki/ennaltaehkaisy/kotivara 
https://72tuntia.fi/ 


 

Kymenlaakso

Uusimmat

Palomies ja Pelastuskoulun logo Tiedote
Helsinki Pelastustoimi, 1.12.2023 15:58
Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 24.11.2023 13:51
Henkilökuva Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 23.11.2023 8:56
Kaksi miestä tietokoneen äärellä varastohallissa. Vasemmalla Pelastusopiston roll-up. Tiedote
sisäministeriö Pelastustoimi, 17.11.2023 13:40
Mies istuu sohvalla ja katsoo kameraan. Kolumni
sisäministeriö Pelastustoimi, 9.11.2023 13:24