
Väestönsuojat ja lemmikit

Väestönsuoja on tarkoitettu väestön suojaamiseen sotilaallisen hyökkäyksen ja säteilyonnettomuuksien yhteydessä. Käskyn suojautua väestönsuojaan antaa aina viranomainen.
Suojautumiskäskyn jälkeen on 72 tuntia aikaa ottaa suoja käyttöön, tämä tarkoittaa esimerkiksi normaaliajan häkkivaraston tai harrastustilojen purkamista väestönsuojasta 72 tunnin kuluessa. Normaalioloissa väestönsuoja voi olla esimerkiksi harrastustilana, varastona tai jossain muussa käytössä. Päätearkistoa väestönsuojaan ei saa sijoittaa.
Väestönsuoja turvaa sinua räjähdys- ja sirpalevaikutuksilta, rakennussortumilta, paineaalloilta, tulipaloilta, kemiallisilta taisteluaineilta ja ionisoivalta säteilyltä.
Kymenlaakson alueella on ns. yleisiä, kaupungin hallinnoimia väestönsuojia sekä yksityisiä väestönsuojia. Yksityiset väestönsuojat koostuvat esimerkiksi taloyhtiöiden ja työpaikkojen väestönsuojista. Yleiset väestönsuojat sijoittuvat väestökeskittymien alueille.
Kuka vastaa väestönsuojan käyttöönotosta?
Kiinteistön omistaja vastaa väestönsuojan normaalista kunnossapidosta. Suojautumishetkellä väestönsuojan käyttökuntoon laittami-sesta vastaavat sinne suojautuvat henkilöt, esimerkiksi kerrostaloyhtiössä asukkaat itse.
Väestönsuojan käyttöönotto
Väestönsuojan hoitaja, ellei muuta ole sovittu, aloittaa yleensä suojan käyttökuntoon laittamisen. Väestönsuojalle on hyvä laatia erillinen käyttöönottosuunnitelma, jonka yhteydestä löytyy muun muassa väestönsuojan käyttöohje. Ennalta laadittu suunnitelma helpottaa väestönsuojan käyttöönottoa ja väestönsuojan hoitajan työtä.
Kaikki väestönsuojan aukot, myös normaaliajan ilmanvaihtoaukot, suljetaan, valmistellaan suojan ilmanvaihtolaitteisto käyttökuntoon sekä varmistetaan, että ilmanottoputki on maan pinnalla ja ilma kulkee ilmanvaihtolaitteistoon. Lisäksi kootaan suojateltta ja kuivakäymälät, täytetään vesisäiliöt sekä opastetaan suojaan tulijoita, mitä henkilökohtaisia tarvikkeita jokainen tuo itse suojaan.
Miten lemmikkien kanssa toimitaan?
Kotieläimiä ja lemmikkejä ei voi tuoda väestönsuojiin sisälle. Yleisten väestönsuojien välittömästä läheisyydestä kaupungeilla on kyky osoittaa lemmikeille tilaa.
Toimi lemmikkien suhteen näin:
- Tarvittaessa suojaa lemmikit kotitaloon. Omakoti- tai rivitalossa suojaa lemmikkisi sisätiloihin esimerkiksi kellaritilaan tai keskelle rakennusta. Varaa lemmikille ruokaa ja juomaa 72 tunnin ajaksi. Vuodenaika ja sääolosuhteet huomioiden, lemmikille on hyvä jättää esim. lämmin huopa.
- Kerrostalossa varsinaisen väestösuojan välittömään läheisyyteen (kellaritiloihin tai alakertaan) kannattaa valmistella erillinen tila, johon voi tuoda suojaan taloyhtiössä olevat lemmikit. Valmistele lemmikkien suojatila betoniseinien vierelle. Lemmikit tulee tuoda suojatilaan joko häkissä tai siten, että lemmikille on kytkentämahdollisuus. Varaa lemmikille mukaan jotain tuttua, esimerkiksi tuttu makuualusta, sekä juotavaa ja syötävää.
Milloin väestönsuojaan mennään?
Väestönsuojaan suojaudutaan aina viranomaisen käskystä. Alueelliset pelastusliitot, Kymenlaaksossa Kaakkois-Suomen pelastusalanliitto ry, järjestävät käytännönläheisiä kursseja väestönsuojan käyttöönottoon liittyen.
Kymenlaakson yleisten väestönsuojien sijainnit ovat nähtävillä Kymenlaakson pelastuslaitoksen internet-sivuilla.