Ajankohtaisiin

Kymenlaakson pelastuslaitoksen toimintamalli häirintätapauksiin ulottuu myös alueen sopimuspalokuntiin

Julkaisuajankohta 17.12.2021 10.11

Kymenlaakson pelastuslaitoksella nykyaikaistetaan parhaillaan häirintään liittyvien tapausten käsittelyä. Uusi ilmoituskanava ja toimintamalli on kehitetty, sisäiset koulutukset aloitetaan vuoden 2022 alusta.

Yle uutisoi tänään sopimuspalokuntatoiminnassa tapahtuvasta seksuaalisesta häirinnästä. Sopimuspalokunnissa palokuntatoimintaa harrastavat myös lapset ja nuoret. Kymenlaakson pelastuslaitoksella ja alueen sopimuspalokunnissa kaikelle häirinnälle ja kiusaamiselle on ehdoton nollatoleranssi. 

Sopimuspalokunnat tekevät alueellisesti merkittävää nuorisotyötä, syytä paniikkiin ei ole.

Häirintä on huomioitu jo aiemmin Kymenlaakson pelastuslaitoksen työsuojelun ohjeistuksissa, mutta nyt käytäntöä halutaan kehittää 2020-luvulle. Pelastuslaitos on kehittänyt häirintään liittyen nykyaikaisen ilmoituskanavan, joka tulee käyttöön myös sopimuspalokunnille. Ilmoituskanavan lisäksi käyttöön otetaan toimenpidemalli, jonka mukaisesti häirintäilmoitukset käsitellään ja annetaan tukea sopimuspalokuntien sisäiseen työhön häirintä- ja kiusaamistapauksiin liittyen. Sisäiset koulutukset ilmoitusmenettelystä ja toimenpidemallista käynnistetään alkuvuodesta 2022.

Seuraavien linkkien takaa löytyy pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakan blogikirjoitukset sopimuspalokunnissa tapahtuvaan häirintään liittyen. Ensimmäinen on kohdennettu lapsille ja nuorille, toinen lasten ja nuorten vanhemmille sekä ohjaajille. 

https://intermin.fi/ajankohtaista/blogi/-/blogs/viesti-lapsille-ja-nuorille-palokunnassa-hairintaa-kokeneella-lapsella-on-oikeus-tukeen

https://intermin.fi/ajankohtaista/blogi/-/blogs/palokunnissa-pitaa-suojella-lapsia-aikuisen-velvollisuus-on-kuunnella-ja-ilmoittaa-hairinnasta

 

Häirintä- ja kiusaamistapauksiin suhtaudutaan aina vakavasti ja ne käsitellään alusta loppuun asti asianmukaisesti, oli kyseessä sitten lapsi tai aikuinen.

Jokaisella lapsella, nuorella ja aikuisella on oikeus turvalliseen harrastukseen ja sitä vaalitaan kaikin keinoin Kymenlaakson pelastuslaitoksella. 
 

Kymenlaakso

Uusimmat

Tiedote
sisäministeriötyö- ja elinkeinoministeriö Pelastustoimi, 30.11.2022 16:04
Rekan lastaus. Tiedote